No Crank, No Start

Post your E12 technical questions and comments here. Please, no off-topic posts.

Moderators: Mike W., Pierre

Post Reply
DCMotoring
Posts: 10
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:07 pm

No Crank, No Start

Post by DCMotoring » Thu Jul 25, 2019 12:41 pm

My '78 530i gets full power (lights, interior accessories) when key is in ON position but absolutely nothing happens with starter when I attempt to start it.

Battery voltage at starter is about 12.5v and there is about 7.5v coming from the ignition switch when in the ON position. I connected a jumper cable from the - terminal of the battery to the engine block in case there was a ground issue and still nothing. So I don't think it is a ground issue.

Is it safe to say it's the starter or should I not rule out the battery or ignition switch yet? I plan on cleaning all the connections and charging/testing the battery, but wanted to see if anyone has any other suggestions.

Thanks!

User avatar
Mike W.
Posts: 2447
Joined: Wed Aug 30, 2006 12:12 am
Location: Sonoma County

Re: No Crank, No Start

Post by Mike W. » Fri Jul 26, 2019 11:57 am

7.5V, somethings wrong. Either low battery or measurement or something. I'd just out a hot wire to the starter start lead before I'd do a starter just to make sure. Starters usually die slowly not all at once. Try giving the starter a bang too, I've seen that work on more than one make of car.
Mike W.



1980 528i, 3.5 euro, 5 speed conversion
1981 528i, 3.6, Recaros and more. Project
1998 328is, quick and efficient, but not satisfying
2000 528iit, Vacation mobile/wife's grocery getter

Post Reply